fredag 16 april 2010

Vi som åker till Parma



Vissa lite bleka, en annan med vind i håret :)
Men till Italien kommer vi..

9 kommentarer:

Hej! sa...

Orolig för vulkanutbrotten...hoppas det inte blir en massa aska som far omkring i luften för då kan vi ju inte flyga :(

Hej! sa...

Läste detta .. // ullis

Jag skulle ha åkt i dag, men flyget är inställt. Vad har jag för rättigheter?
– Det finns en EG-rättslig förordning och enligt den har bolagen en skyldighet att antingen på resenärens begäran betala tillbaka pengarna, alternativt boka om till annat flyg eller likvärdigt transportmedel. Det gäller oavsett om du är på väg hem eller på väg bort. Väljer du att boka om resan har du rätt till så kallad assistans, det vill säga dryck, mat och hotell om det skulle behövas i väntan på avgången. Den hjälpen ska du få i proportion till hur lång väntan blir. De här rättigheterna har du oavsett anledningen till att flyget ställts in.

Men mitt flygbolag kommer från ett land utanför EU, och jag kom flygande med det när jag fastnade i Europa.
– Då gäller tyvärr inte EG-förordningar och regler, utan det beror på just det landets lagstiftning och bolagets egna regler. Det kan ju finnas nationell lagstiftning som motsvarar den i EU, men det är inte säkert.

Hur fort får jag tillbaka mina pengar om jag avbokar enligt EG-reglerna?
– Du ska få tillbaka hela biljettpriset inom sju dagar.

Jag sitter fast i Berlin och vill hem, får jag ta taxi?
– Du har som sagt rätt att bli ombokad till annat, likvärdigt transportmedel, men det är svårt att säga om taxi räknas dit i det här fallet. Det beror väldigt mycket på situationen och om flygbolaget har sagt att det är okej.

Jag har bokat hotell på resmålet. Kan jag få tillbaka pengarna för det?
– Det finns möjligheter till kompensation och skadestånd vid inställt flyg, men de möjligheterna är mycket begränsade under sådana här extraordinära omständigheter. Det blir svårt att få ersättning.

Jag missar en arbetsdag på grund av detta. Vad gäller?
– Samma sak som för hotellet. Det är svårt att få ersättning.

Men min reseförsäkring då?
– Det kan finnas möjlighet att få ersättning. Vänd dig därför till ditt försäkringsbolag så att du får veta vad som gäller för just dig. Men det kan absolut vara värt att kolla igenom försäkringsvillkoren.

Jag ska flyga på måndag, men har inte lust att stå där och upptäcka att flygen fortfarande inte går. Har jag rätt att avboka nu och ta tåget istället?
– Jag tycker att du ska vända dig till flygbolaget och bevaka vad som händer med just din flygning. Om flyget inte är inställt kan du bara boka om eller boka av din biljett om dina biljettvillkor medger det.

Räknar ni med många anmälningar efter vulkankaoset?
– Jag vet inte, vi fick ju aldrig in någon flod av anmälningar efter snöovädret, utan de kom in ungefär som vanligt. Folk blir mer och mer medvetna och pålästa om sina rättigheter, vilket bidrar till att de ställer rätt frågor och krav.

Anna Roxvall

anna.roxvall@svd.se

Källa: http://www.e24.se/pengar24/dina-rattigheter/konsumentratt/fragor-svar-om-flygstoppet_1995197.e24

Hej! sa...

http://www.sas.se/

Hej! sa...

http://www.dn.se/nyheter/sverige/askmolnet-och-flygtrafiken-dnse-foljer-utvecklingen-1.1078918

Hej! sa...

Tåg

Tåget till Italien kan gå antingen "Schweizvägen"via München, Innsbruck, Brennerpasset och Verona eller "Österrikevägen" via Frankfurt, Basel och Milano till Florens. Tidsmässigt är det ingen väsentlig skillnad - det tar ett dygn från Köpenhamn vilken väg man än väljer. Åker man via München kommer tåget fram på morgonen och via Basel på kvällen. Sedan tillkommer anslutningar i Sverige.

Från Köpenhamn är tågresan prismässigt konkurrenskraftig i förhållande till flyget. I Sverige tillkommer kostnader och tid för anslutningarna. Därmed stiger priset till i stort sett samma nivå som flygets, och då blir frågan hur man ser på själva nöjet i att åka tåg.

SJ: för upplysningar och biljetter, tel 020-757575.

Hej! sa...

http://www.samakning.se/

Cecilia, Malin och Ulrica sa...

låter sweet
men finns det biljetter att få tag på då ullis :)

/ Cecilia

Hej! sa...

det finns ett fåtal men nu verkar det som en del sas flyger.. kolla in gp.se // ullis

Hej! sa...

Norska luftfartsverket http://www.avinor.no/ Danska http://www.slv.dk/ Finska http://www.finavia.fi/ svenska http://www.lfv.se/ Tyska http://www.dfs.de/ franska http://www.dgac.fr/ spanska http://www.aena.es/ italienska http://www.enac-italia.it/Home/ brittiska http://www.caa.co.uk/ http://www.nats.co.uk internationella luftfartsorganisationen, http://www.icao.int/icao/en/m_links.html#p här kan ni söka det landet ni söker, flesta länder finns med här.

Skicka en kommentar