torsdag 29 april 2010

Dag 3 på förskolan + en förskolan i Reggio Emilia




Onsdag, 28 april.

Direkt när vi anlände till förskolan klockan 10 blev vi uppdelade i två samlingar. Malin fick vara med på en sång/rytmik samling där de sjöng sånger tillsammans med rörelser. I en av låtarna berörde man särskilt olika kroppsdelar med olika rörelser. Ulrica och Cecilia var under samma tid på en yogasamling. Där använde de sig av olika yogaställningar som t ex katten, draken m fl och olika pauspositioner. Vi lärde oss även då att insegnante betydde lärare. Efter samlingarna hade vi engelska tillsammans med 5 och 6 åringarna. Det började med att 3 pedagoger hade en dockteater för barnen med hjälp av ledfiguren "Little fish". De presenterade då hela "Little fish's" familj vid deras namn. De sades på olika språk, detta för att få en större förståelse för de olika orden för familjemedlemmarna. Barnen härmade vissa ord under teatern och skrattade igenkännande när fiskarna dök upp. Det var nog inte första gången de såg fiskarna. Pedagogerna presenterade och repeterade sedan de olika namnen på olika sätt genom olika lekar i samlingen. Vi fick sedan även presentera våra egna familjer för barnen och avslutade med en hello – goodbye låt.

Vi följde efteråt ut på gården och pratade lite med olika lärare och rektorn Allesandra. Vi pratade bland annat om skillnaderna mellan Reggio Emilia och Parma. Hon tyckte att skillnaden var att man i Reggio använde sig av dokumentation av barnen i processer medan man i Parma arbetade mer med skapandet som dokumentation. Det var barnens bilder som fanns på väggarna inte bilder på barnen.

På Alice jobbar med bara 30 timmar i veckan och Manuela (en annan rektor som tar hand om oss, jobbar på en annan förskola) menar att de har sämre betalt än i Sverige och att lärarstatusen är lägre.

På em. var åkte vi till Reggio Emilia. Vi tog chansen och smet in på en förskola där. Vi tog även liten bilder från den förskolan. Vi skulle besöka Loris Malaguzzi International center. Tyvärr var delar av den stängd för renovering, men vi fick ändå se mycket intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar